De Limburgse Boereblaoskapel wordt gevormd door een twintigtal boeren uit het Limburgse land. Ze houden zich allemaal bezig met melkvee, maar door de economische crisis en zeer zeker de dalende melkprijzen, kwam enkele jaren geleden, zo eind 2005, het besef dat het houden van koeien in de toekomst misschien niet meer genoeg oplevert om boerin en kinderen te onderhouden. En tja, komt de boer in de recessie, dan helpt geen bidden of processie! Dit wetende besloten twintig boeren om samen een kapel uit de grond te trekken om daarmee langzaam maar zeker een nieuw bestaan op te bouwen als beroepsmuzikant.
In januari 2006 vond de eerste repetitie plaats op de overdekte binnenplaats van boer Frans Senden uit Klein-Genhout. De muziekstukken lagen op de melkbussen! Boer Ron Simons: “Tja, als boer krijgen we het steeds lastiger, dus er moest iets gebeuren. We wilden niet wachten tot het kalf verdronken is en de put gedempt moet worden. Dat klinkt namelijk wel heel sjiek en deftig, maar ja, voor ons boeren geldt alleen maar: “Als het kalf verdronken is, dan moet de koe opnieuw gedekt worden!” Zo simpel is dat”. Onder leiding van boerenkapelmeester Jacques Notten uit de grote stad Beek werd een mooi repertoire samengesteld met Tsjechische blaasmuziek, denk aan Vlado Kumpan, en natuurlijk ook Egerländermuziek zoals die bekend is geworden is van Ernst Mosch. Vooral polka’s mit Schwung! Kapelmeester Jacques: “We repeteren elke woensdag, stipt om 20.15u en dan gaan we door totdat de kippen op stok gaan. En dat moet ook, want als een boer alleen maar blijft zitten op z’n kont, dan komt er geen aardappel uit de grond!
Als kapelmeester heb ik een flinke vinger in de pap als er iets in de melk gebrokkeld moet worden. Ik zeg altijd maar zo: “Met melk méér muziek”. De bassist en de tuba’s zorgen voor de volle melk, de trompetten voor de halfvolle melk, de klarinetten voor de magere melk en de dwarsfluit, altijd apart, voor de gepasteuriseerde melk. En als je dat mengt krijg je yoghurt, pudding of quark. Als onze drummer Albert het flink oproert zelfs melkchocolade. Met nootjes! Soms zijn we nog iets te enthousiast, dan moet ik de boel afromen, anders zit ik met liters zure melk of gaat het klonteren tot boter. Trouwens, we zijn nu ook aan het oefenen met geitenmelk. Een geit melken is trouwens best lastig!” Boer Frans: “Luister Jacques, wie geen geit kan melken, moet gewoon zijn handen thuis houden!”
In de afgelopen vier jaar heeft de kapel her en der in het Limburgse land opgetreden, en ook af toe een uitstapje naar andere delen van het land gemaakt. Dat leverde aanvankelijk toch wel wat gemor op bij de muzikanten, want de meeste boeren waren nog nooit verder gekomen dan Kelmond of Elsloo. Er waren zelfs enkele boeren die zich afvroegen of ze in verband met die grote reisafstanden ingeënt moesten worden tegen bepaalde enge ziektes zoals Hollanditis. Dat was echter niet nodig. Alleen maar een extra paar warme wollen sokken en een gevoerde onderbroek. Met de tractor ben je namelijk toch wel even bezig om er te komen, en het laatste waar een muzikant op zit te wachten is een kou op de blaas, want dat krijg je geen warme klanken.
Op zondag 20 september 2009 start het BoereBlaosFestijn dus om 13.00u met een ambachtelijke boerebrunch, samengesteld door keurslagerij Keulen uit Hulsberg. Alleen maar bekende boerengerechten, want u snapt het al, wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Als u mee wilt eten, het kost slechts € 12,50 per persoon, inclusief soep, koffie of thee, bel dan even (s.v.p. niet onder voedertijd) met hereboer Frans Senden, tel. 046-4379988, varkensboer Ron Simons, tel. 06-18485000 of drumsticks & kippenboer Albert Crapels, tel. 06-27357730. Na de BoereBrunch kan er vanaf 14.00u met volle maag lekker achterovergeleund worden met Egerländermuziek van de Breethaler uit Maasbree. Een grote kapel, met zangduo, van uitstekende kwaliteit. Hierna, om 15.50u is het de hoogste tijd voor de hoofdact van de middag: Die Original Maaskapelle uit Wessem onder leiding van de zingende kapelmeester Bert Adams. Bert en zijn kapel hebben onlangs een prachtige CD gepresenteerd. Het unieke van de Maaskapel is dat er heel veel verschillende genres gebracht worden. Van Viller/Tiroler Spatzen tot Oostenrijks walsje, van feestnummer tot TurboTuba Oberkrainer en van big band tot Tsjechische bravourpolka. Daarna, om 17.40u is het melkenstijd met de Eigenheimer Muzikanten uit het Brabantse Son. Ook deze kapel heeft onlangs een CD uitgebracht en brengt diverse solistische werken in genres die wel tot de blaasmuziek behoren, maar duidelijk anders zijn dan wat we gewend zijn. Dit alles wordt met veel show en een leuke presentatie verzorgd. Als laatste kapel zal De Limburgse Boereblaoskapel zelf het hooipodium betreden en met gezellige, pittige blaasmuziek het BoereBlaosFestijn naar een gezellig einde blazen. En de entree voor dit alles? Helemaal gratis en voor niets! De presentatie van het hele festijn is in handen van spreekstalmeester Ruud van Didden.